Ik en honden, onafscheidelijk

Ik werd geboren in de Arnhemse Loevesteinlaan op 18 juni 1975. Een bloedhete zomer. In de tuin vonden mijn ouders wat verkoeling en ik lag dan in de wieg met naast mij onze boxer, Spetter genaamd. En wie het waagde de tuin in te komen bedacht zich nog wel een keer… de lip ging omhoog bij onze Spetter.

Waarom Spetter Spetter heette hoef ik niet uit te leggen, toch? 😉

Hij beschermde mij, at taart met mij en sleepte mijn vader dikwijls over de stoep bij het uitlaten. Wie liet wie nou uit?

In mijn leven zijn bijna altijd honden geweest. Zo ook in Den Helder, bij mijn oom en tante, een bouvier, genaamd Jasper. Koekjes voeren in de garage van de Dollardlaan, mooie herinnering. En de naam Jasper zal vaker voorkomen in mijn leven met honden, daarover later meer.

Na de scheiding van m’n ouders, koos m’n vader in zijn nieuwe huis in Amsterdam, later werd dat Diemen, voor een Ierse Setter, genaamd James. Wat een lieverd was dat, bloednerveus, maar bij hem voelde ik voor het eerst liefde voor de hond. Ik huilde bij hem en fluisterde ’s nachts in bed met hem over de scheiding en de problemen die er toen waren. Gek van blijheid werd ik dan ook toen ik op een vrijdagavond bij m’n vader kwam en er een puppy in het souterrain was. Weer een Setter, genaamd Shariff. Z’n broertje heette Omar en kreeg een ander adres. Bij mijn vader had ik dus twee Ierse Setters. Intens geluk! We liepen veel bij de Gaasperplas en op het strand. Samen met m’n vader en de honden. Intense momenten. En toen uiteindelijk Shariff overleed was ik net als mijn vader even ontroostbaar. Mede omdat mijn vader door zijn ziekte besloot om niet meer aan een hond te beginnen…

Mijn broer woonde toen ook in Diemen en had een boomer-hondje van een overleden meneer in huis genomen, de hond heette Meneer Jansen. Lief beestje. Na de verhuizing van mijn broer naar Brazilië bleef de hond bij mijn vader, het was al een oud beestje en had bij mijn vader een mooie laatste paar jaar (toch nog..).

Ondertussen had mijn zus ook al een hond in huis. De oude Setter James woonde z’n laatste jaren bij haar door omstandigheden. Zijn naam werd tot Jimmy omgedoopt, hij vond het prima. In Rotterdam heb ik nog veel met hem gespeeld en gewandeld wanneer ik bij mijn zus logeerde. Shady de boxer volgde, maar dat lieve beestje bleek niet gezond, ze stierf helaas vroegtijdig aan een gekantelde maag. Toen kwam lieve Roefio, een Drentse patrijs. Wat een schat was dat. Nu in Middelharnis is er ruimte voor wel twee honden, twee prachtige Duitse herders, Sam en Luna. Ik word altijd hartstochtelijk begroet, alsof ik jaren ben weggeweest en ik vind het heerlijk.

Toen ik in 1996 m’n vrouw leerde kennen vertelde ze dat ze ook was opgegroeid met een Boxer, genaamd Lenco. Altijd weglopen, de plaatselijke hermandad kende ‘m al en bracht hem soms thuis. Zat hij voorin het Volkswagen busje triomfantelijk naar buiten te kijken. Wat zou hij nou gedacht hebben telkens?

De tante van mijn vrouw had ook een hond, een Ierse Setter, genaamd ….Jasper. Daar bleek geen land mee te bezeilen, pikte eten, werd lelijk in gedrag en moest helaas mede daardoor weg ivm de kinderen en ziekte van het baasje.

Bij mijn schoonmoeder thuis in Engeland (net buiten Londen) leefden ze ook met een hond en ja, weer een boxer, genaamd MacTavish, een prachtige naam. Later bleek dat eerder genoemde Leiderdorpse Lenco verre familie bleek te zijn van MacTavish. Ik moet nog eens uitzoeken hoe dat ook alweer precies zat. De stambomen liggen ergens, maar waar ook alweer?

Na de geboorte van onze kinderen kozen we heel bewust voor een hond in ons leven. Daar was ook nog wel tijd voor. Sterker nog, later bleek het hebben van een hond voor structuur te zorgen in ons drukke bestaan. Het werd een boxer. Een pup van de Hoevensehof te Langenboom. Zoon van Indy de la Verdière, een kampioen. Een rib uit ons lijf, maar inmiddels 12 jaar later blijkt het een lieve sterke hond, zonder veel problemen. We noemden hem Jasper, naar de eerder genoemde bouvier uit Den Helder en de Setter uit Den Haag. Door hem bleef ik ook in minder fijne tijden in ons leven op tijd uit bed komen en kwam ik vier keer per dag buiten. Ook in de meest zwarte periode van mijn leven. Jasper hielp mij/ons er doorheen en daar ben ik ongelooflijk blij om.

En toen kwam er een plaatje voorbij via Facebook. Een noodkreet. Fender een boxer van een jaar zat bij een gezin waar dat eigenlijk niet meer kon door omstandigheden. Ik keek ernaar, overlegde met thuis, maakte contact met z’n baasje en mocht komen kijken. Diezelfde middag was ik z’n nieuwe eigenaar. Fender kwam erbij. We wilden hem eerst Jochem Meyer dopen ivm z’n drukke karakter, maar het viel mee. Thuis was hij snel aan ons gewend en doorloopt inmiddels het gewone huis-ritueel zoals dat bij ons gaat. Jasper moest er even aan wennen, maar lijkt ook niet meer zonder hem te kunnen. Elke ochtend begroeten ze elkaar, wat voor ons een ultiem vrolijk stukje entertainment is bij het ontbijt. We hebben de mazzel dat het ook kan. We werken meestal zo dat er altijd wel iemand thuis is en ze minimaal vier keer uit kan laten. Ze maken mij blij. En wij hen….

Er wordt vaak nogal negatief over honden en hun eigenaren bericht in de lokale media in verband met de ontlasting en andere overlast. Ik vind dat ook vervelend, dat hoor je netjes op te ruimen en zorg ervoor dat je een ander nooit tot last bent met je hond. Maar vergeet niet dat de hond en z’n eigenaar ook een soort maatschappelijke bijdrage levert. Vooral in de late uurtjes heb ik nogal eens de politie gebeld over een verdachte situatie, zoals mogelijke inbraak, diefstal of vernieling. Ook geeft het hebben van honden in en om mijn huis mij een veilig gevoel, ook als ikzelf eens van huis ben.

Mijn liefde voor honden, met de paplepel ingegoten zal nooit meer overgaan en ik zal zo lang als ik kan leven met honden om mij heen.

20140327-230755.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s