Stemmen 3.0

Binnenkort mogen we weer stemmen. Móéten we weer stemmen vind ik, ook al begrijp ik dat steeds meer mensen zeggen dat het toch niets uitmaakt. We worden soms flink in de maling genomen, dat zie ik ook. Veel schandalen, beerputten en aantoonbare leugens passeerden de revue. Oprecht jammer en echt onnodig vind ik dat. Je gaat de politiek toch in uit een soort overtuiging? Hoe kun je “het volk”, je eigen stemmers soms zo voor de gek houden? Ik begrijp dat niet.

Waar moet ik op stemmen? Wat vind ik belangrijk? Wie lijkt het meest betrouwbaar? Een lokale partij? Een strategische stem? Een schop naar links, of juist naar rechts? Wie heeft het meest geloofwaardige partijprogramma? Op wie moet ik stemmen om zo zeker mogelijk te zijn van werk? Wie staat z’n mannetje bij de talloze debatten op radio en tv?Waar zijn mijn cliënten het meest bij gebaat? Niet eerder vond ik het zo lastig! De stemwijzers op internet blijken soms zelfs ook al beïnvloed, dus die negeer ik maar. Ik ga uit van m’n gezonde verstand in combinatie met het “onderbuik gevoel”. Ik lees er veel over, ik luister naar discussieprogramma’s, praat met familie en vrienden, maar veel politici roepen soms dingen die mij vaak allemaal wel aanspreken. Van uiterst rechts tot uiterst links. Ik hoorde eens iemand zeggen dat je moet kiezen zonder je emoties aan te spreken, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik stem júíst uit emotie.

Ik werd 18 en mocht stemmen, ik weet dat nog heel goed. Ik stemde PvdA, net als m’n vader. Waarom? Omdat m’n vader daarop stemde en er actief in was en er veel over sprak. Het klonk overtuigend. Ik vond Lubbers een rare man en Den Uyl heel aardig, later ook Wim Kok. Ach, wat weet je nou op je 18e?

Nu weet ik het gewoon niet na jaren op dezelfde te hebben gestemd, maar daar ben ik nu zo ontzettend in teleurgesteld. Ik ben een zwevende kiezer en wil een keuze maken voordat ik het hokje inloop straks. Er overtuigd van zijn dat ik goed stem. Dat mijn stem er toe doet. Anders heeft stemmen toch geen zin?

Ik zou mij best actief willen inzetten voor een politieke partij, want ik heb over actuele zaken vaak een uitgesproken mening. Ik ben in staat om diezelfde mening bij te stellen, wanneer iemand mij met goede argumenten weet te overtuigen. Wim Kok kon dat zo mooi zeggen; “Ik ben tot een ander inzicht gekomen”. Dat is knap als je dat kan. Maar ik ben bang dat ik mezelf in de politiek teveel ga verliezen, ik ben een emotioneel type.

Ik denk dat ik m’n hart maar volg, want dat klopt…

One thought on “Stemmen 3.0

  1. Mooi verwoord, maar juist doordat ik het zo zat ben heb ik me opgegeven voor de verkiezingen. Zal me misschien niet lukken maar heb geen zin om aan de zijlijn te blijven staan. Het moet echt veranderen, zeker in mijn stad Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s