Ikea Leiderdorp 2014

Mijn eerste reactie op het nieuws, aantal jaren geleden, dat Ikea in Leiderdorp zou komen sloeg in als een bom. Gaaf! Voortaan per fiets even snel theelichtjes halen, servetten, soepkommen of weet ik wat etc…. Voortaan ook makkelijk uitleggen waar ik woon, vlak bij Ikea! Mijn dochter zelf even die Billie of Pax laten bekijken per fiets na school, of die heerlijke gehaktballetjes of mootje zalm eten als we geen zin hebben om te koken. Of met m’n cliënten van de thuiszorg ( Pro-Cura) er een uitje van maken. Ik werd blij van die gedachte en heb dat nog!

Prachtig bedrijf, Ikea. Veel uit Zweden is vaak goed. Volvo, Wäsa, Scania, Ericsson en natuurlijk Ikea. Ikea is groot, met twaalf vestigingen in Nederland, 139.000 medewerkers in 44 landen en een omzet van 27 miljard euro (!!) In 1943 opgericht door de toen nog maar 17 jarige Ingvar Kamprad, The Godfather.

De visie van Ikea luidt; “Een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen”.

Het financiële hoofdprincipe van IKEA is te groeien op basis van hun eigen middelen. Met andere woorden, ze verdienen het geld voor ze het uitgeven. Op die manier kan men langetermijninvesteringen doen met het oog op de toekomst.

Daarbij is Ikea ook nog eens heel duurzaam. Kortom een prachtige multinational met uniek concept en van harte welkom in Leiderdorp wat mij betreft.

Er is echter iets dat mij niet loslaat en wat ik kennelijk niet iedereen kan laten inzien en dat is de grote toestroom van bezoekers die dit alles met zich meebrengt. Het aantal vervoersbewegingen ken ik natuurlijk nog niet, maar zal absoluut gaan toenemen. Niet alleen op de schitterend aangepaste rijksweg A4 met z’n tunnelbuis, waardoor de kwaliteit van wonen in ons fijne Leiderdorp toenam, maar vooral ook vanuit de Bollenstreek. Deze stroom zal niet over de A4 en A44 komen is mijn idee, maar via de N-wegen dwars door Leiden en Leiderdorp. Ik ben gewoon bang voor verkeersinfarcten, zoals we nu zien bij Delft in de weekenden, met alle gevolgen van dien (denk aan hulpdiensten die bij calamiteiten de locatie niet snel kunnen bereiken) Ik kan het mishebben, ik gebruik alleen maar m’n gezond boeren verstand.

Hoe zit het straks, zéker als Ikea gaat uitbreiden, met de bereikbaarheid van onze regio, ons Leiderdorp? Want dat Ikea niet gaat uitbreiden is zeer onwaarschijnlijk…. werd ons door Ikea woordvoerder Egbert Dijkstra verteld bij de bijeenkomst deze week in het gemeentehuis.

Ikea blijft niet bij dit plan. We kunnen niet in de toekomst kijken, nee dat klopt. We kunnen echter wel terugkijken in de geschiedenis en dan zie je dat er niet één vestiging “klein is gebleven als bij het originele plan”, trek die lijn dan door naar 2025…. Dát heet toekomstvisie. Ikea is namelijk een bedrijf dat constant vernieuwd en dus “in beweging is”, aldus Dijkstra.

Ik ben blij met Ikea. Het is economisch zeer belangrijk voor Leiderdorp en de hele regio. Werkgelegenheid, toestroom bij de buren van Wooon en daarna met het gezin een pannenkoek eten in de prachtige nieuwe pannenkoekboerderij in de Bospoort.

Maar …. alstublieft beste wethouders, burgemeester, Ikea en alle andere beslissingsbevoegden, kijk niet alleen naar bovenstaande laatste alinea, laat de regio en ons dorp niet verstoppen door zo’n eindeloze rij ronkende auto’s. Denk aan een goede degelijke aangepaste (richting Bollenstreek v.v.) infrastructuur. Denk aan het milieu en onze gezondheid!

Denk goed na over uw en onze toekomst, de toekomst van Leiderdorp. Laat uw burgers niet (bijna letterlijk) stikken!!

20140130-171806.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s